Placki z jabłkami i konfiturą różaną

Lista składników

  • Prywatne: Organic Sante napój ryżowy bez dodatku cukru
  • Organic Sante napój ryżowy bez dodatku cukru - 500 ml
  • Mąka pszenna lub mąka bezglutenowa - 150 g
  • Kwaskowe jabłka - 250 g
  • Jaja - 1 szt
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Konfitura z płatków róży - 120 g
  • Olej roślinny do smażenia - 50 ml
  • Sól - 1 szczypta

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę, sól, sodę oraz napój ryżowy Sante. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.
  2. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
  3. Na średnio rozgrzaną patelnię wylewamy olej i wykładamy po łyżce przygotowanego ciasta. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  4. Placki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, układamy na talerzu i podajemy ciepłe z konfiturą z płatków róży.

Porcji: 3
czas przygotowania: 15 minut
okazja: śniadanie
stopień trudności: łatwe