Przepis na gołąbki z amarantusem i nori

Lista składników

  • Amarantus Bio - 3/4 szklanki
  • Cukier trzcinowy - 1/2 łyżeczki
  • woda - 1,5 szklanki
  • masło - łyżka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • nori - 6 liści
  • ostra czerwona papryka - 1/2 szt.
  • marchewka - 1 szt.
  • por mały - 1 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • olej sezamowy - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1/2 szt.
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
Przepis na gołąbki z amarantusem i nori

Amarantus gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sosu sojowego.  Marchewkę i pora kroimy w zapałkę, paprykę w cienkie plasterki. Warzywa razem z poszatkowana ostra papryczką podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę sosu sojowego, cukier trzcinowy olej sezamowy i sok z cytryny. Ugotowany amarantus zawijamy w liście nori, tak jak gołąbki. Podajemy na podsmażonych warzywach i doprawiamy odrobiną sosu sojowego i oleju sezamowego.

Autor: Monika Mrozowska, Źródło: Dzień Dobry TVN