Przepis na risotto z quinoa

Lista składników

  • Quinoa Komosa ryżowa - 3/4 szklanki
  • Sól Morska Jodowana - 1/2 łyżeczki
  • woda - 2 szklanki
  • pietruszka - 1/2 szt.
  • por mały - 1 szt.
  • seler naciowy - 1 łodyga
  • masło - 2 łyżki
  • parmezan - 70 g
  • bób obrany ze skórki - 1/2 szklanki
  • groszek zielony - 1/2 szklanki
Przepis na risotto z quinoa

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, pora drobno szatkujemy, selera naciowego kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy komosę, dolewamy wodę i gotujemy z solą ok. 25 minut na małym ogniu. W drugim garnku w malej ilości lekko osolonej wody gotujemy 5-7 minut zielony groszek i obrany bób. Ugotowaną komosę mieszamy z masłem i startym na drobnej tarce parmezanem. Dorzucamy bób z groszkiem i delikatnie mieszamy.

Autor: Monika Mrozowska, Źródło: Dzień Dobry TVN