Iza Kulińska znana jako Smaczna Pyza przygotowała dla nas Pudding kokosowy z chia z dodatkiem łuski gryczanej i słodkimi owocami. Deser jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a masa nie wymaga gotowania. Najważniejszym składnikiem są nasiona Chia, znane jako nasiona szałwii hiszpańskiej, jednej z najstarszych roślin uprawnych. Cenili ją Inkowie i Aztekowie, Indianie nazywali „pokarmem biegaczy” lub „cudownym ziarnem”.
Nasiona chia odznaczają się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega‑3 (8 razy więcej niż w łososiu atlantyckim!) i kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Kwas alfa‑linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (przy spożywaniu 2 g ALA dziennie*); kwas oleinowy przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, wspomaga układ nerwowy i pracę mózgu, zwiększa zdolność uczenia się, pamięć i koncentrację.
Cały przepis znajdziecie na blogu.
Autor: Iza Kulińska, Smaczna Pyza