Quinoa z gruszką, cynamonem i prażonymi pestkami słonecznika

Lista składników

Quinoa z gruszką, cynamonem i prażonymi pestkami

Na jesienne i zimowe dni polecamy Wam przepis na danie z quinoa i gruszką. Nie tylko wspaniale rozgrzeje organizm i zachwyci smakiem, lecz także dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Quinoa – inaczej komosa ryżowa – jest bardzo smaczna i sycąca. Dostarcza aż 6 minerałów (potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi), 3 witamin (B1, B2 i kwasu foliowego), białka i błonnika. Quinoa to prawdziwa bomba odżywcza! Aby zachować cenne minerały, komosę ryżową gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, w niewielkiej ilości wody.

Przygotowanie (porcja dla 2 osób):

  • ziarna komosy przed gotowaniem przepłucz 2-3 razy w zimnej wodzie, aż woda przestanie się pienić
  • odmierz odpowiednią ilość wody i komosy (w proporcji 1: 1,5)
  • upraż na patelni pestki słonecznika
  • do gotującej się wody dodaj sól i łyżkę oliwy
  • komosę gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut
  • do ugotowanej komosy (może być gorąca lub zimna, w zależności od preferencji) dodaj startą gruszkę, cynamon,orzechy, miód lub sok z agawy, a następnie wymieszaj
  • przełóż do miseczek i posyp prażonymi pestkami słonecznika i migdałami.

Smacznego!

Przeczytaj także