Quinoa z owocami, serkiem waniliowym, miodem i trybulą

Lista składników

  • Quinoa Komosa ryżowa - 200 g
  • Słonecznik Łuskany - 100 g
  • maliny - garść
  • borówki - garść
  • jeżyny - garść
  • truskawki - garść
  • śliwki - 8 szt.
  • serek waniliowy - 200 g
  • miód - 4 łyżki
  • trybula - wedle uznania
  • sok jabłkowy - 250 ml
  • woda - 250 ml
Quinoa z owocami, serkiem waniliowym, miodem i trybulą

Wodę zagotować z sokiem jabłkowym. Wrzucić opłukaną wcześniej quinoę, delikatnie zamieszać i gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie odkryć i gotować do całkowitego odparowania płynów, delikatnie mieszając.
Owoce opłukać. Truskawki pokroić na plasterki. Śliwki pozbawić pestek, pokroić. Quinoę wymieszać z owocami. Na każdą porcję położyć łyżkę serka waniliowego, polać miodem. Podawać posypane prażonymi pestkami słonecznika z listkami świeżej trybuli.

Autor: Grzegorz Łapanowski