Quinoa z pieczonymi warzywami

Lista składników

  • Quinoa Komosa ryżowa - 200 g
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • woda - 500 ml
  • mięta świeża - kilka gałązek
  • pomidory koktajlowe czerwone - 250 g
  • pomidory koktajlowe żółte - 250 g
  • papryka czerwona - 1 strąk
  • papryka zielona - 1 strąk
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • olej rzepakowy - 80 ml
  • cytryna - 1 szt.
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • koperek świeży - kilka gałązek
  • kolendra świeża - kilka gałązek
  • pieprz czarny - do smaku
  • ewentualnie: grillowane boczniaki lub pieczarki i plastry cukinii - wedle uznania
Quinoa z pieczonymi warzywami

Zagotuj wodę z gałązkami mięty. Wrzuć opłukaną wcześniej quinoa, delikatnie zamieszaj i gotuj kilka minut pod przykryciem. Następnie odkryj i gotuj do całkowitego odparowania wody, czasem delikatnie mieszając. Odstaw do ostudzenia. Papryki opiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC, tak długo, aż skórka będzie miejscami czarna. Natkę, kolendrę, koperek i czosnek drobno posiekaj i dodaj do quinoa razem z olejem. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj wyciśnięty sok. Upieczoną paprykę obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę. Sałatkę wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzch ułóż podpieczone w 180 stopniach przez kilka minut pomidorki koktajlowe. Danie możesz podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs i ryb z grilla.

Smacznego 🙂

Autor: Grzegorz Łapanowski