Zagotuj wodę z gałązkami mięty. Wrzuć opłukaną wcześniej quinoa, delikatnie zamieszaj i gotuj kilka minut pod przykryciem. Następnie odkryj i gotuj do całkowitego odparowania wody, czasem delikatnie mieszając. Odstaw do ostudzenia. Papryki opiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC, tak długo, aż skórka będzie miejscami czarna. Natkę, kolendrę, koperek i czosnek drobno posiekaj i dodaj do quinoa razem z olejem. Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj wyciśnięty sok. Upieczoną paprykę obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę. Sałatkę wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Na wierzch ułóż podpieczone w 180 stopniach przez kilka minut pomidorki koktajlowe. Danie możesz podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs i ryb z grilla.
Smacznego 🙂
Autor: Grzegorz Łapanowski