Quinoa z warzywami i serem feta

Lista składników

  • Quinoa Komosa ryżowa - 1 szklanka
  • Jagody Goji - 1/2 szklanki
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • czerwona papryka drobno pokrojona - 1 szt.
  • żółta papryka drobno pokrojona - 1 szt.
  • papryczka chili drobno pokrojona - 1/4 szt.
  • czerwona cebula drobno posiekana - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki drobno posiekane
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • skórka starta z cytryny - 1/2 owocu
  • ser feta pokruszony na kawałki - 50 g
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • estragon, bazylia, kolendra, lubczyk - drobno posiekane - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 1 pęczek drobno posiekany
  • pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
Quinoa z warzywami i serem feta

Jagody Goji zalej wrzątkiem i odstaw na bok, aby zmiękły. W garnuszku ugotuj quinoa, zalej wrzącą wodą (w proporcji 1:2), dodaj szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż cebulę, czosnek i  świeżo mielony czarny pieprz. Gdy cebula się zeszkli dodaj wszystkie papryki i całość podsmaż do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Jagody Goji odsącz z wody i osusz. Ugotowaną quinoa połącz z podsmażonymi warzywami oraz pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszaj. Smacznego 🙂

Autor: Agnieszka Maciąg