Satay sos (ostry)

Lista składników

  • Masło Orzechowe - 6 łyżek
  • Cukier trzcinowy - szczypta
  • Sól himalajska - szczypta
  • cebula - 1 szt.
  • olej arachidowy - 1/2 łyżeczki
  • sambal oelek - 2 łyżeczki
  • czosnek w proszku - 2 łyżeczki
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • pieprz - szczypta
  • woda - wedle uznania
Satay sos (ostry)

Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na oleju. Dodać masło orzechowe, sambal oelec i czosnek. Gotować około 1 minuty ciągle mieszając. Dodać resztę przypraw i składników, dolać trochę wrzącej wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Pogotować jeszcze trochę przez kilka minut mieszając.

Zastosowanie:
Satay sauce (pisane też saté) – pochodzi z kuchni Indonezyjskiej; najlepiej podawać do:
–    ryb
–    mięsa i drobiu (duszonego, pieczonego, grillowanego)
–    szaszłyków