Semifreddo ciasteczkowe

Lista składników

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Śmietankę ubić mikserem na sztywno, zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać serek mascarpone. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać pozostałą część cukru i ubijać dalej do otrzymania lśniącej masy. Połączyć zawartość trzech misek, ostrożnie mieszając. Ciasteczka pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Przełożyć do pojemnika, przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 4-5 godzin. Jeśli deser spędził w lodówce noc i jest mocno zmrożony, przed podaniem przełożyć go na pół godziny do lodówki. Powinien być lekko rozmrożony, wtedy jest najsmaczniejszy.
Deser nie nadaje się dla osób, które nie mogą spożywać surowych jajek. Można go przechowywać do 3 dni, choć u mnie znika dużo szybciej.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom