Sernik z rabarbarem

Lista składników

  • Ciasteczka jęczmienne z siemieniem lnianym - 135 g
  • rabarbar - 500 g
  • cukier - 100 g
  • masło roztopioe - 60 g
  • jogurt grecki - 500 g
  • serek mascarpone - 250 g
  • cukier puder - 90 g
  • wanilia - 1 laska
  • żelatyna - 7 łyżek
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie

Rabarbar szczególnie smakuje mi w ciastach lub lodach. Doskonale kontrastuje z ich słodyczą. Połączenie karmelu z rabarbarem to idealne zestawienie smakowe.

Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy go, aż do uzyskania złotego karmelu. W międzyczasie rabarbar płuczemy i kroimy na 2 cm kawałki.

Zobacz cały przepis na blogu Kulinarne przygody Gatity.

Autor: Agata Witowska, Kulinarne przygody Gatity