Sezamki z miodem i jagodami Goji

Lista składników

  • Sezam - 300 g
  • Jagody Goji - 70 g
  • miód - 250 ml
  • aromat waniliowy - 2 krople
  • masło (opcjonalnie) - 1 łyżka

Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia. Przygotować drugi takiej samej wielkości, oraz wałek i ostry nóż. Sezam uprażyć na suchej patelni, tak by lekko się zezłocił. Trzeba przy tym bardzo uważać, bo sezam lubi się przypalać, a tego przecież nie chcemy. Do garnka wlać miód, gotować ok. 4-5 minut, aż na powierzchni zaczną się tworzyć duże, przezroczyste bąble. Sprawdzić na porcelanowym talerzyku, czy miód szybko twardnieje. Jeśli tak, zdjąć garnek z ognia, dodać zapach waniliowy i ewentualnie masło, wsypać sezam, jagody. Wymieszać energicznie i wylać na papier. Przykryć drugim arkuszem i cienko rozwałkować. Zdjąć papier z góry, pokroić twardniejącą masę na kawałki. Smacznego 🙂

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom