Sojowe tortille

Lista składników

  • MĄKA KUKURYDZIANA - 1/2 szklanka
  • Soja - 2 szklanki
  • Sól Morska Jodowana - szczypta
  • woda - 2 szklanki
  • mąka - 1 szklanka
  • jajko - 2 szt.
  • ostre papryczki - 2 małe sztuki
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • ser typu cheedar - 30 dag
  • kukurydza - 1 mała puszka
  • kolendra (ew pietruszka) - 1 pęczek
  • olej lub masło - 1 łyżka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • cebula - 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • salsa pomidorowa - 1 mała
Sojowe tortille

Ciasto na tortille:
Wodę roztrzepać z jajami , dodać szczyptę soli i dwa rodzaje mąki – ubić gładkie ciasto naleśnikowe.
Usmażyć tortille – rodzaj meksykańskich naleśników (w europejskiej wersji, gdyż nie dostępna jest specjalna mąka) na lekko natłuszczonej patelni.

Farsz:
Zmielić ugotowaną uprzednio soję do miseczki – dodać koncentrat pomidorowy, trochę pieprzu i chili oraz sporą łyżeczkę papryki słodkiej – wymieszać .
Cebulę pokrojoną w piórka, paprykę słodką i ostrą, pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę oraz zmiażdżony czosnek przesmażyć krótko na maśle lub oleju.
Ser zetrzeć w łezkę w miseczce(zostawiając ok. pół szklanki do posypania potrawy),
dodać puszkę kukurydzy , zawartość patelni oraz poszatkowaną kolendrę lub pietruszkę – wymieszać.
Posolić, doprawić pieprzem -wymieszać.
Każdą tortillę smarować pastą sojową, nakładać farsz po czym zwijać w rulony
i układać na półmisku żaroodpornym.
Posmarować górę salsą pomidorową (łagodną lub pikantną), posypać serem
i zapiec w piekarniku , aż potrawa się przyrumieni, a ser delikatnie rozpłynie.