Ciasto na tortille:
Wodę roztrzepać z jajami , dodać szczyptę soli i dwa rodzaje mąki – ubić gładkie ciasto naleśnikowe.
Usmażyć tortille – rodzaj meksykańskich naleśników (w europejskiej wersji, gdyż nie dostępna jest specjalna mąka) na lekko natłuszczonej patelni.
Farsz:
Zmielić ugotowaną uprzednio soję do miseczki – dodać koncentrat pomidorowy, trochę pieprzu i chili oraz sporą łyżeczkę papryki słodkiej – wymieszać .
Cebulę pokrojoną w piórka, paprykę słodką i ostrą, pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę oraz zmiażdżony czosnek przesmażyć krótko na maśle lub oleju.
Ser zetrzeć w łezkę w miseczce(zostawiając ok. pół szklanki do posypania potrawy),
dodać puszkę kukurydzy , zawartość patelni oraz poszatkowaną kolendrę lub pietruszkę – wymieszać.
Posolić, doprawić pieprzem -wymieszać.
Każdą tortillę smarować pastą sojową, nakładać farsz po czym zwijać w rulony
i układać na półmisku żaroodpornym.
Posmarować górę salsą pomidorową (łagodną lub pikantną), posypać serem
i zapiec w piekarniku , aż potrawa się przyrumieni, a ser delikatnie rozpłynie.