Sos satay do pieczonych jesiennych warzyw

Lista składników

  • Masło Orzechowe - 1/2 szklanki
  • Cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
  • Sól himalajska - szczypta
  • woda - 1 szklanka
  • cebula bardzo drobno posiekana - 1 szt.
  • czosnek - 2 bardzo drobno posiekane ząbki
  • olej z pestek winogron (lub rzepakowy) - 1 łyżka
  • pieprz Cayenne lub ostra papryka Chilli - szczypta
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • ocet balsamiczny - 3 łyżeczki
Sos satay do pieczonych jesiennych warzyw

W garnuszku podgrzej olej i przesmaż posiekaną cebulę i czosnek aż się zeszklą. Dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu ok 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj masło orzechowe i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut mieszając, aż sos zgęstnieje.

Autor: Agnieszka Maciąg