Szpinak z suszonymi pomidorami i prażonym sezamem

Lista składników

  • Sezam - 2 łyżki
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • umyte i osuszone liście szpinaku - 1/2 kg
  • oliwa - 5 łyżek
  • drobno pokrojone suszone pomidory - 3 łyżki
  • czosnek - 2-3 posiekane ząbki
  • sok wyciśnięty z cytryny - 1/2 owocu
  • świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
Szpinak z suszonymi pomidorami i prażonym sezamem

Oliwę podgrzewamy w szerokim rondlu o grubym dnie. Dodajemy posiekany czosnek, a gdy lekko się zrumieni wrzucamy pomidory, a następnie szpinak. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Gdy liście szpinaku zmiękną i zaczną się gotować (trwa to ok. 4 minut) dodajemy sól i  pieprz do smaku, a na końcu prażony sezam. Smacznego 🙂

Autor: Agnieszka Maciąg