Tarta czekoladowa bez pieczenia

Lista składników

  • Ciasteczka owsiane kakaowe - 200 g
  • śmietana kremowka - 200 ml
  • gorzka czekolada - 200 g
  • masło - 100 g do ciasta i 50 g do kremu
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • owoce jagodowe świeże - do dekoracji
  • cukier puder - do dekoracji

Ciasteczka zmiksować na proszek. Masło roztopić, dodać do ciasteczkowego proszku razem z cynamonem i wymieszać. Foremkę do tarty o średnicy 20 cm wysmarować masłem. Na dnie ułożyć krążek nieprzywierającego papieru, żeby tartę było łatwiej wyjąć. Wylepić czarną masą z ciastek dno i boki i wstawić do lodówki. W tym czasie w rondelku zagotować śmietanę, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i masło, podgrzewać, aż składniki się połączą. Lekko przestudzony krem wylać na zastygnięty spód i wstawić do lodówki. Zostawić do zastygnięcia – przynajmniej 2 godziny.  Bardzo smaczne jest też lekko zmrożona, prosto z zamrażalnika. Tartę wyjęłam z foremki bez problemu, spód się nie kruszy, kroi się bardzo łatwo. Przed podaniem udekorować owocami i posypać cukrem. Smacznego!
Składniki na formę 20 cm.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom