Tort Owocowy

Lista składników

  • Cukier trzcinowy - 1 szklanka
  • Sól himalajska - szczypta
  • jajko - 6 szt.
  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka
  • mąka pszenna tortowa - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • brzoskwiniowy syrop (zalewa z puszki) do nasączenia blatów - 12 łyżek
  • śmietana 30% - 250 ml
  • ser mascarpone - 500 ml
  • truskawki - 250 g
  • cukier puder - 4 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • woda gorąca - 50 ml
  • połówki brzoskwini z puszki - 5 szt.
  • borówka amerykańska - 125 g
  • podłużne biszkopty - 250 g
  • truskawki do dekoracji - 250 g
  • borówka amerykańska do dekoracji - 125 g
  • maliny - 125 g
  • świeża mięta - kilka listków

Jest łatwy w przygotowaniu i podzieleniu na porcje; doskonały i na urodzinowe przyjęcie i na ciepłe, rodzinne popołudnie przy kawie w ogrodzie.

Do jego przygotowania zależnie od sezonu możecie wykorzystywać różne owoce (świeże i mrożone); śmiało sięgajcie wiec również po jeżyny, poziomki, porzeczki, wiśnie i morele.

Cały przepis na blogu Życie od Kuchni

Autor: Życie od kuchni