Tortille:
Do miski wsypać mąkę i płatki, dodać sól, sodę i wymieszać. Dodać masło i wlać wodę, cały czas wyrabiając łopatką, aż składniki się połączą. Gdy ciasto nieco przestygnie, zacząć wyrabiać je ręcznie, aż będzie elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na ok. 30 minut. Następnie odrywać kawałki ciasta wielkości moreli i rozwałkowywać na placki średnicy ok. 12 cm. Piec na dobrze rozgrzanej, suchej patelni po ok. 1 minutę z każdej strony. Po upieczeniu trochę twardnieją, ale wystarczy je lekko podgrzać, by stały się miękkie i elastyczne.
Potrawka z soczewicy:
Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać. Warzywa dusić na oleju, aż zmiękną, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką , curry i solą, dodać do soczewicy, wymieszać.
Podawać z tortillami.
Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom