Waniliowy budyń jaglany z błyskawiczną polewą wiśniową

Lista składników

  • Kasza Jaglana - 2 szklanki
  • MIGDAŁY - 1/2 szklanki obranych wcześniej ze skórki
  • mleko - 1,5 szklanki
  • syrop z agawy - 2 łyżki
  • mrożone wiśnie - 250 g
  • miód - 3 łyżki

Do garnka przełożyć kaszę, dodać mleko, rozkrojoną wzdłuż wanilię i migdały. Podgrzewać na małym ogniu ok. 15 minut, aż kasza z dodatkami się „rozklei”.  Następnie zmiksować całość z dodatkiem syropu lub miodu i przełożyć do miseczek. W garnku rozgrzać miód, dodać mrożone owoce. Smażyć na dość dużym ogniu aż polewa zgęstnieje. Lekko przestudzoną polać budyń.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom