Jeśli chcecie zachwycić swoich gości to przygotujcie dla nich pyszny waniliowy deser z nasionami chia, jagodami i ksylitolem. Kto raz spróbuje zakocha się w tym deserze.
Nasiona Chia odznaczają się wysoką zawartością składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Przygotowanie:
Jagody rozmrażamy i doprowadzamy je do temperatury pokojowej. Mleko gotujemy z laską wanilii. Po ugotowaniu dodajemy 1 łyżeczkę ksylitolu i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mleko będzie już chłodne, wsypujemy do niego nasiona chia i odstawiamy na 20 minut. Do szklanek wsypujemy na dno trochę jagód, na które nakładamy pierwszą warstwę nasączonych mlekiem nasion chia. Następnie ponownie nakładamy jagody i znowu nasiona chia. Robimy tak do wypełnienia pucharku, jednak pamiętajcie, żeby ostatnią warstwą była ta z jagód. Nasz deser jest gotowy.
Smacznego!
Autor: Marcin Firmanty, Mężczyzna Gotuje i…