Wegetariański pasztet z fasoli

Lista składników

  • Otręby owsiane - 150 g
  • Sól Morska Jodowana - szczypta
  • fasola biała typu "Jaś" - 400 g
  • jabłko - 4 szt.
  • gruszka - 2 szt.
  • jajko - 2 szt.
  • cebula - 2 szt. średniej wielkości
  • olej z pestek winogron - 5 łyżek
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • tymianek - 2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • pieprz - szczypta

Fasolę umyć pod bieżącą wodą. Następnie zalać ją wrzątkiem i odstawić na noc. Następnego dnia, gotować fasolę aż do miękkości. Ugotowaną, ostudzić. Teraz wystarczy ziarna zblendować lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.

Jabłka i gruszki umyć i obrać. Pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, tak samo należy postąpić z czosnkiem.

Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju z pestek winogron. Na patelnię wrzucić pokrojone jabłka, cebulę, czosnek i gruszki. Przykryć patelnię i dusić wszystko razem około 8 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy wszystko zmięknie, a owoce zaczną się rozpadać, możemy zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie należy wszystko razem ładnie zblendować.

Do masy z fasoli, dodajemy zblendowane jabłka, gruszki, cebulę i czosnek. Następnie wsypujemy otręby owsiane, tymianek, majeranek, gałkę muszkatołową oraz wbijamy jajka. Zaczynamy ręcznie wyrabiać masę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polecam używać soli morskiej lub himalajskiej, jest zdrowsza.

Gotową masę przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą formy-keksówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. Po upieczeniu, nie wyciągajcie pasztetu z formy, niech w niej całkowicie ostygnie. Jeśli wyciągniecie za wcześniej, pasztet może się rozpadać.

Smacznego 🙂

Autor: Marcin Firmanty, Mężczyzna gotuje i...