Kapustę zaparzyć, rozdzielić liście, wyciąć głąby. Pieczarki posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć, aż lekko się zrumienią. Zdjąć z ognia, wymieszać z kaszą, posiekanymi drobno orzechami, natką, ząbkiem czosnku i jajkiem. Farsz doprawić solą i pieprzem. Zmiksować pomidory, doprawić ziołami, papryką i drugim ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Gotowy farsz zawijać ciasno w liście i układać w naczyniu do zapiekania.
Całość zalać sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec ok. godziny, początkowo pod przykryciem, po 40 minutach naczynie odkryć i pozwolić, by gołąbki się lekko przyrumieniły. Smacznego 🙂
Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom