Wielkanocna pascha z żurawiną

Lista składników

  • Żurawina wielkoowocowa - 50 g
  • RODZYNKI - 2 łyżki
  • MORELE SUSZONE - 2 łyżki
  • świeży, tłusty, wiejski ser biały - 1 kg
  • masło - 100 g
  • żóltko - 7 szt.
  • cukier - 1 szklanka
  • wanilia - 1 laska
  • rum, brandy lub koniak - 1 łyżka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki
  • płatki migdałów - 2 łyżki
  • bakalie, migdały, orzechy lub kandyzowane owoce - do ozdoby
Wielkanocna pascha z żurawiną

Ser mielimy w maszynce trzy razy.
Laskę wanilii przekrajamy ostrym nożem wzdłuż i dokładnie wyskrobujemy ziarenka.
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel – mogel.
Masło ucieramy na puch, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy kogel- mogel oraz ziarenka wanilii. W międzyczasie ciągle ucierajmy małymi porcjami ser i dodajemy go do całości, razem z rumem i bakaliami. Całość dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na lekko wilgotną, lnianą lub bawełnianą szmatkę i zawijamy. Układamy ją na sicie i obciążamy (np. talerzykiem), by odsączyć nadmiar płynów. Wstawiamy do lodówki na całą noc.  Musimy pozbyć się z twarogu serwatki, ponieważ zbyt wilgotna pascha będzie się rozpadała na kawałki. Odsączoną paschę wykładamy na talerz i dekorujemy kandyzowanymi owocami w syropie lub syropem z żurawiny oraz prażonymi płatkami migdałów. Wesołych Świąt 🙂

Autor: Agnieszka Maciąg