Zapiekanka z rybą i warzywami

Lista składników

Zapiekanka z rybą i warzywami

Ziemniaki obrać, ugotować. Rozpuścić masło w rondlu dodać mąkę, zarumienić ciągle mieszając przez ok. 5 min. Wlać napój roślinny ciągle mieszając, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku.
Kalarepę pokroić w paski, marchewkę w kostkę, fasolkę w kawałki. Klarepę i marchew gotować przez ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, dodać fasolkę. Gotować przez kolejne 5 minut. Odcedzić warzywa.
Żółtka jaj wymieszać z 3 łyżkami sosu, dodać do reszty sosu (nie gotować). Ziemniaki pokroić w plastry. Filety z dorsza oprószyć solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian rybę z warzywami, polać sosem. Zapiekać w rozgrzanym do 225˚C piekarniku przez ok. 12-15 minut.