Makaron (np. świderki ugotuj al´dente, warzywa mrożone wrzuć na osoloną wodę, gotuj 5 min, odcedź, lub zamiast gotowania podduś na niewielkiej ilości oleju, mięso przypraw wg uznania, podsmaż, wmieszaj z warzywami. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu, warstwę warzyw z mięsem, posmaruj keczupem posyp obficie pestkami słonecznika. Jaja wymieszaj ze śmietaną lub jogurtem, polej całość zapiekanki, posyp startym żółtym serem, wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i zapiecz.
Zapiekanka ze słonecznikiem
Lista składników
- Słonecznik Łuskany
- Sól himalajska - do smaku
- makaron
- warzywa pokrojone w słupki (może być mrożonka)
- mięso mielone
- żółty ser
- keczup
- jajko - 2 szt.
- śmietana lub jogurt