A gdyby tak wśród wigilijnych potraw, od lat przygotowywanych według przepisów wyniesionych z rodzinnego domu, pojawiła się zupełnie nieznana zupa? Przygotujcie sobie pyszną i odżywaczą zupe migdałową specjalnie od Marcina Firmanty
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do rondelka i wsypujemy do niego namoczone i pozbawione skórki migdały i dodajemy szczyptę soli. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 2 laski cynamonu i 1 laskę wanilii. Zostawimy na ogniu do zagotowania. Cały czas pilnując, żeby mleko nam nie wykipiało.
Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do nich cukier oraz cukier waniliowy. Ucieramy na jednolitą masę.
Do kubka z mlekiem wsypujemy dwie łyżki mąki i porządnie mieszamy do rozpuszczenia mąki.
Gdy mleko z migdałami, cynamonem i wanilią się zagotuje, wyciągamy cynamon i wanilię i blendujemy migdały na drobny miał.
Teraz dodajemy mleko wymieszane z mąką i porządnie mieszamy. Zagęści to fajnie naszą zupę. Na sam koniec, cały czas mieszając, dodajemy do zupy utarte z cukrem żółtka. Mieszamy energicznie około 2 minuty. Zupa gotowa. Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego 🙂
Autor: Marcin Firmanty, Mężczyzna gotuje i…