Zupa migdałowa

Lista składników

  • MIGDAŁY - 100 g
  • Ksylitol - 2 łyżki
  • żółtko - 3 szt.
  • wanilia - 1 laska
  • cynamon - 2 laski
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • mleko - 1/2 szklanki
  • mąka - 2 łyżki

A gdyby tak wśród wigilijnych potraw, od lat przygotowywanych według przepisów wyniesionych z rodzinnego domu, pojawiła się zupełnie nieznana zupa? Przygotujcie sobie pyszną i odżywaczą zupe migdałową specjalnie od Marcina Firmanty

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do rondelka i wsypujemy do niego namoczone i pozbawione skórki migdały i dodajemy szczyptę soli. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 2 laski cynamonu i 1 laskę wanilii. Zostawimy na ogniu do zagotowania. Cały czas pilnując, żeby mleko nam nie wykipiało.

Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do nich cukier oraz cukier waniliowy. Ucieramy na jednolitą masę.

Do kubka z mlekiem wsypujemy dwie łyżki mąki i porządnie mieszamy do rozpuszczenia mąki.

Gdy mleko z migdałami, cynamonem i wanilią się zagotuje, wyciągamy cynamon i wanilię i blendujemy migdały na drobny miał.

Teraz dodajemy mleko wymieszane z mąką i porządnie mieszamy. Zagęści to fajnie naszą zupę. Na sam koniec, cały czas mieszając, dodajemy do zupy utarte z cukrem żółtka. Mieszamy energicznie około 2 minuty. Zupa gotowa. Najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznego 🙂

Autor: Marcin Firmanty, Mężczyzna gotuje i…