Soczewicę opukaj na sicie i dokładnie odsącz. Do garnka wlej 2,5 litra wody, zagotować, dodać soczewicę i zagotować całość raz jeszcze. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę i zezłocić na niej cebulę wraz z czosnkiem. Dodać przyprawy, wymieszać, smażyć jeszcze przez minutę. Następnie dodać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 8-10 minut.
Obrane ze skórki pomidory pokroić w duże cząstki. Do garnka z soczewicą przełożyć przyprawy i pomidory, całość osolić do smaku. Gotować zupę na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 40 minut, aż soczewica się rozgotuje. Pod koniec gotowania doprawić kminkiem, curry lub pieprzem.
Zupa z soczewicy
Lista składników
- Soczewica Czerwona - 500 g
- Sól himalajska - do smaku
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- średniej wielkości cebula - 3 szt.
- czosnek - 2-3 szt.
- pomidory - 2 szt.
- chili - pół łyżeczki
- masło - 2 łyżeczki
- kminek - 2 łyżeczki
- liść laurowy - 1-2 szt.
- czarny pieprz - 10 ziaren
- imbir - pół łyżeczki
- kurkuma (lub curry) - 2 łyżeczki
