Zupa z soczewicy

Lista składników

  • Soczewica Czerwona - 500 g
  • Sól himalajska - do smaku
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • średniej wielkości cebula - 3 szt.
  • czosnek - 2-3 szt.
  • pomidory - 2 szt.
  • chili - pół łyżeczki
  • masło - 2 łyżeczki
  • kminek - 2 łyżeczki
  • liść laurowy - 1-2 szt.
  • czarny pieprz - 10 ziaren
  • imbir - pół łyżeczki
  • kurkuma (lub curry) - 2 łyżeczki
Zupa z soczewicy

Soczewicę opukaj na sicie i dokładnie odsącz. Do garnka wlej 2,5 litra wody, zagotować, dodać soczewicę i zagotować całość raz jeszcze. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę i zezłocić na niej cebulę wraz z czosnkiem. Dodać przyprawy, wymieszać, smażyć jeszcze przez minutę. Następnie dodać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 8-10 minut.
Obrane ze skórki pomidory pokroić w duże cząstki. Do garnka z soczewicą przełożyć przyprawy i pomidory, całość osolić do smaku. Gotować zupę na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 40 minut, aż soczewica się rozgotuje. Pod koniec gotowania doprawić kminkiem, curry lub pieprzem.