Drożdże pokrusz i wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem oraz płatkami owsianymi, a następnie odstaw na godzinę w spokojne, ciepłe miejsce.
Dodaj mąkę, sól oraz cukier i wyrób gładkie ciasto.
Całość przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw na ok 1,5 godziny w spokojne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto przełóż do formy (najlepsze są gliniane lub ceramiczne) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi oraz siemieniem lnianym. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Wierzch ciasta posmaruj białkiem, a następnie posyp płatkami owsianymi i siemieniem lnianym. Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz przez godzinę.
Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i odstaw do ostudzenia lub zostaw w wyłączonym piekarniku do powolnego przestudzenia.
Autor: Agnieszka Maciąg