Sernik quinoa z masłem orzechowym

Lista składników

Sernik quinoa z masłem orzechowym

Sernik zawsze smakuje! Najbardziej z quinoa i masłem orzechowym GO ON.  Przepis idealny jest na bankiety i rodzinnie uroczystości.

Sposób przygotowania:

Do blendera wsypujemy 130 g orzechów (włoskie oraz  laskowe), 50g daktyli, 2 łyżki kakao, 2 łyżki oleju kokosowego. Następnie wszystko dokładnie blendujemy. Uzyskaną masę rozprowadzamy w tortownicy. W tym czasie gotujemy 240g quinoa (komosa ryżowa) na małym ogniu przez 25 min. Do ugotowanej kaszy dodajemy 4 łyżki masła orzechowego oraz 4 łyżki miodu jako kolejną warstwę w tortownicy.  Powstałe ciasto dobrze wymieszać łyżką oraz zblendować.

Następnie rozpuścić w garnku 2 łyżki oleju kokosowego i wsypać 550g pokrojonych śliwek  oraz 2 łyżki miodu i 2 łyżeczki cynamonu. Mieszać do osiągnięcia jednolitej masy i następnie wystudzić.

Trzecią wartstwę położyć na wierzch ciasta a następnie udekorować śliwkami oraz orzechami. Gotowe ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.

Smacznego!:)

Autor zdjęcia i przepisu Karolina Arak