Wielkanoc bez babki wielkanocnej? Niemożliwe! Przed Wami przepis na nieziemsko smaczną babkę wielkanocną z dodatkiem bakalii Sante! Zamiast zwykłego mleka proponujemy Napój sojowy waniliowy Sante, zawierający witaminy: B2, B12 i D2. Sprawi, że babka będzie jeszcze pyszniejsza i nada jej naturalnego waniliowego aromatu. A bakalie Sante? To źródło ważnych witamin, minerałów i błonnika. Babka wielkanocna – urzekająca smakiem, pachnąca świętami i zdrowa? Tylko z Sante!
Sposób przygotowania:
Drożdże, łyżkę mąki jaglanej lub pszennej, 0,5 szklanki napoju sojowego utrzeć w kubeczku i odstawić. Masło stopić i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem i resztą napoju sojowego. Gdy rozczyn wyrośnie, przełożyć do miski. Wymieszać z mąką jaglaną lub pszenną, szczyptą soli himalajskiej i masą żółtkową. Wyrabiać ciasto po trochu, dodając wystudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość. Dodać rodzynki, żurawinę, migdały, morele i zagnieść ponownie. Formę natłuścić masłem klarowanym, aby ciasto nie przywarło. Wstawić babkę do piekarnika rozgrzanego do ok. 50°C na 20 min., aby jeszcze wyrosło. Po tym czasie ustawić temperaturę na 180°C i piec jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki na 10 min. – nie wyjmować od razu babki, żeby ciasto nie opadło. Wystudzoną babkę posypać utartym ksylitolem – będzie to zdrowsza forma tradycyjnego „cukru pudru”.
Smacznego!