Zastanawiasz się, co na drugie śniadanie do szkoły? Jaka przekąska do pracy? Pewnie, że można wziąć wafelki, batony, paluszki, tylko po co? To ubogie w składniki odżywcze zapychacze, po których zaraz chce się jeść. Nic dziwnego, że opadasz z sił, źle ci się myśli, spada koncentracja – kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą! To nie pogoda, to Twój organizm domaga się pełnowartościowej przekąski. Twój mózg, Twój żołądek, całe Twoje ciało potrzebuje czegoś naprawdę odżywczego – bogatego w witaminy i minerały. Dowiedz się, dlaczego baton zbożowy to dobry pomysł na drugie śniadanie.
Nakarm mózg!
Kiedy po pożywnym, zdrowym śniadaniu zostało już tylko wspomnienie, robisz się głodny. Być może chcesz właśnie rozwiązywać zadania z matematyki, a twój Tata pisać kod programu komputerowego? By myśleć kreatywnie, potrzebujecie energii! Dużo i szybko. Czy wiesz, że mózg zużywa nawet 20% energii, choć stanowi zaledwie ok. 2% masy ciała? Tak więc słone paluszki nie rozwiążą sprawy. Twój mózg potrzebuje specyficznego paliwa, a jest to glukoza, którą dostarczasz wraz z węglowodanami. Jeśli nie masz czasu, by zrobić jedzenie do pracy i szukasz pomysłu na zdrową przekąskę, wybierz baton zbożowy, który jest źródłem węglowodanów pochodzących ze zbóż.
Zwróć uwagę, czy batony zbożowe mają w składzie syrop glukozowy czy syrop fruktozowy. Ten pierwszy zawiera glukozę i jej pochodne, ten drugi – fruktozę. Jedno i drugie to cukier, ale inaczej metabolizowany przez organizm. Glukoza to natychmiastowy zastrzyk energii dla mózgu, natomiast fruktoza musi zostać najpierw przetworzona na glukozę. I dlatego trzeba poczekać, by odczuć przypływ energii. To nie koniec różnic! Glukoza zapewnia poczucie sytości na 2-3 godziny, fruktoza powoduje, że zaczniesz odczuwać większe łaknienie. I jeszcze jedno, nadmiar fruktozy organizm przekształca w trójglicerydy i tkankę tłuszczową. Czy na pewno tego chcesz?
Nakarm brzuch!
Twój organizm chce czuć się najedzony dłużej niż przez 10 minut. To nic przyjemnego, gdy kiszki marsza grają. Poczucie, że jest się nienajedzonym, frustruje i nie pozwala na skupienie uwagi. Towarzysząc nam „w tle”, przeszkadza jak dźwięki remontu dochodzące zza ściany. Przekąska, która jest sycąca i odżywcza, to zdrowe batony zbożowe. Jeśli są produkowane ze zbóż, a zwłaszcza z płatków pełnoziarnistych, zapewniają dawkę energii na długo. Trawienie takich węglowodanów zabiera po prostu sporo czasu, dzięki czemu na dłużej zapewniają poczucie sytości. Zwróć uwagę, by baton zbożowy, który wybierasz, zawierał dużo błonnika. Błonnik pęcznieje, wypełniając na dłużej żołądek. Nazywa się go czasem „miotłą fizjologiczną”, bo zabiera ze sobą toksyny i metabolity, oczyszczając w ten sposób organizm.
Przekąska, która dba o serce
Czy wiesz, że miażdżyca atakuje już w dzieciństwie? To podstępny, początkowo bezobjawowy proces zapalny powodujący powstawanie blaszek w tętnicach, które blokują przepływ krwi. Pierwsze objawy mogą dać znać o sobie po czterdziestce, choć nierzadko zawał serca pojawia się bez ostrzeżenia. Wśród przyczyn miażdżycy są:
- otyłość
- nieprawidłowy poziom cholesterolu
- nieprawidłowa dieta
- cukrzyca
- palenie tytoniu
- nadciśnienie tętnicze
- brak aktywności fizycznej
Zwróć uwagę, że nieprawidłowa dieta jest przyczyną nie tylko samej miażdżycy, ale też chorób, które mogą się do niej przyczyniać: nadciśnienia, otyłości, cukrzycy. A teraz wyobraź sobie, że od dziecka codziennie zjadasz typową przekąskę: wafel czekoladowy, baton czekoladowy, chipsy, paluszki itp. Te produkty zawierają cukier, sól, syrop fruktozowy, tłuszcze trans, konserwanty i często wiele innych sztucznych składników. Dzień po dniu, tydzień po tygodniu, miesiąc po miesiącu, rok po roku, systematycznie karmisz swój organizm substancjami, których nie tylko nie potrzebuje, ale które szkodzą sercu i układowi krążenia. A gdybyś tak dzień po dniu dostarczał mu substancji prawdziwie odżywczych?
Jedzenie może być Twoim wrogiem, ale może być też Twoim lekiem – tak, jak nauczał Hipokrates. Sekret naturalnej obrony przed miażdżycą to beta-glukany zaliczane do błonnika rozpuszczalnego. Wiele badań potwierdza, że beta-glukany obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałając w ten sposób miażdżycy. Naturalnie występują w zbożach, ale pamiętaj, że tylko beta-glukany z otrąb owsianych i jęczmienia wykazują zdolność obniżania cholesterolu. Beta-glukany z owsa znajdziesz także w batonach Green Tree!
- Dowiedz się więcej, jak beta-glukany obniżają poziom cholesterolu
Baton Green Tree – pomysł na drugie śniadanie
Energia z węglowodanów
GREEN TREE to nie jest zwykła przekąska. To batony zbożowe, które zawierają – w zależności od smaku – 57-62% pełnoziarnistych płatków owsianych. Minimalne zapotrzebowanie mózgu na węglowodany wynosi 130 g/dobę, a pełne ziarno owsa to bogactwo węglowodanów. Opakowanie Green Tree, w którym znajdziesz dwa batony (2 x 20 g) dostarcza ok. 25 g węglowodanów i zapewnia natychmiastową dawkę energii dla mózgu. Dowiedz się więcej, co to jest pełne ziarno i dlaczego jest zdrowe?
Beta-glukany obniżające cholesterol
Batony Green Tree jako jedyne na rynku batony zbożowe zawierają beta-glukany, które obniżają poziom cholesterolu. W badaniach potwierdzono, że należy dziennie spożywać 3 g beta-glukanów pochodzących z owsa, aby obniżyć cholesterol. Już jedna porcja (2 batoniki o łącznej masie 40 g) spożywana regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia pozwoli uzyskać ten efekt zdrowotny. Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z czynników ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca, zmiana jednego z tych czynników ryzyka może wywierać pozytywny wpływ lub go nie wywierać. Pamiętaj o prowadzeniu zdrowego trybu życia i stosowaniu prawidłowo zbilansowanej diety.
Źródło tiaminy, 4 minerałów i błonnika
Batony GREEN TREE to przekąska dostarczająca cennych minerałów. Wyróżnia się wysoką zawartością fosforu, który pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. To ważne i dla dzieci, i dla dorosłych! Fosfor pomaga też w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Już jedna porcja (2 batoniki o łącznej masie 40 g) spożywana regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia pozwoli uzyskać ten efekt zdrowotny. Baton Green Tree dostarcza także magnezu, żelaza i cynku, oraz tiaminy i ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Trudno wyobrazić sobie bardziej odżywczą, szybką przekąskę dla dzieci i dorosłych!
Czasem mniej znaczy więcej! Tak właśnie jest w przypadku batonów Green Tree, które nie zawierają niepotrzebnych sztucznych dodatków. Dla Twojego organizmu są one kompletnie bezwartościowe. Często oszukują smak, a kto lubi być oszukiwany? Nie da się też wykluczyć, że sztuczne składniki i konserwanty w dłuższej perspektywie czasowej mogą okazać się szkodliwe. Czy nie niepokoi Cię, że można przedłużyć trwałość produktu, który normalnie psuje się po kilku dniach? Warto spożywać witaminy naturalne zamiast sztucznych, ponieważ są lepiej przyswajalne. Natura jest mądra i to ona była inspiracją dla batona Green Tree.
Czego nie ma baton Green Tree? – „zero” jest zaletą!
Green Tree to baton zbożowy bez dodatku:
- substancji konserwujących
- wzmacniaczy smaku (w tym: glutaminianów)
- sztucznych aromatów i barwników
- sztucznych mieszanek witaminowych
- emulgatorów i substancji spulchniających
Bez pszenicy
Baton zbożowy Green Tree nie zawiera pszenicy. Wiele osób chce wykluczyć z diety to zboże z uwagi na możliwy niekorzystny wpływ niektórych jej odmian czy nietolerancję pokarmową, ale nie chce całkowicie rezygnować z produktów zbożowych. Baton Green Tree to odpowiedź na takie oczekiwania – jego główny składnik to pełnoziarniste płatki owsiane i zero dodatku pszenicy. Dowiedz się więcej, dlaczego owies to zdrowe zboże?
Zdrowa przekąska, smaczna przekąska
Baton zbożowy Green Tree to przekąska chrupiąca i smakowita. W poręcznym opakowaniu znajdziesz 2 pyszne batony. Możesz je zabrać do pracy, na wycieczkę czy na spacer. Sprawdzą się jako zdrowa przekąska dla dziecka do szkoły, jak i szybki zastrzyk energii dla dorosłego w pracy. A co na ten temat ma do powiedzenia Magdalena Leonkiewicz, dietetyk Sante? Zdaniem dietetyczki: „Batony zbożowe z pełnego ziarna to doskonały pomysł na przekąskę dostarczającą energii. Jak rozpoznać te wartościowe? Jeśli pierwszym składnikiem wymienionym na etykiecie batona jest produkt zbożowy a nie cukier, można być pewnym, że sięgamy nie tylko po to co smaczne, lecz także po to, co zdrowe”
Literatura:
- Jarosz, Normy żywienia dla populacji polskiej, Warszawa 2012, http://www.izz.waw.pl/attachments/article/33/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf