Jeśli jeszcze nie mieliście okazji piec tatry z amarantusem to teraz macie świetną okazję. Blogerka Iwona Chmiel z Kulinarnych Pomyłek przygotowała dla Was pyszny przepis na tartę z sezonowymi śliwkami! Naturalnie bezglutenowe ziarna amarantusa są szczególnie doceniane z uwagi na zawartość białka o wysokiej wartości odżywczej oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto też wspomnieć, że ziaro amarantusa jest lekkostrawne, dzięki czemu nie obciąża układu pokarmowego, a unikalna zawartość cennych składników mineralnych (wapnia, fosforu, potasu i magnezu) oraz witamin (B6, kwasu pantotenowego i foliowego) sprawia, że można go zaliczyć do grupy „superfoods”.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto:
– 140 g ziaren amarantusa
– 180 g mąki pszennej
– 110 g zimnego masła
– 40 g cukru pudru
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 1/4 łyżeczki soli
Składniki na masę:
– 330 ml śmietanki 30%
– 4 jajka
– 80 g cukru trzcinowego
– 3 łyżki ziaren amarantusa
– 500 g śliwek
Wykonanie ciasta:
Ziarna amarantusa zmielić na mąkę np. w młynku do kawy ( można użyć gotowej mąki z amarantusa). Mąkę z amarantusa wymieszać z mąką pszenną, cukrem i solą. Dodać jajko, żółtko i pokrojone na małe kawałki, zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i lekko spłaszczyć. Schładzać w lodówce przez pół godziny. Przygotować formę o średnicy 24 cm. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Przenieść do formy, wyłożyć jej dno i boki. Ciasto nakłuć widelcem i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi, grochem lub ryżem. Tartę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 195 C i piec 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie włożyć do piekarnika na 6 – 8 minut. Ciasto powinno delikatnie się zarumienić. Wyjąć z piekarnika.
Autor: Iwona Chmiel, Kulinarne Pomyłki