Chleb z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym

Lista składników

  • Płatki owsiane - 1 szklanka
  • Siemię Lniane - garść
  • Sól Morska Jodowana - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 250 g
  • mąka pszenna - 250 g
  • drożdże - 7-10 dkg
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 1 łyżka
  • masło - do posmarowania blachy
  • białko z jajka - do posmarowania chleba

Drożdże pokrusz i wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem oraz płatkami owsianymi, a następnie odstaw na godzinę w spokojne, ciepłe miejsce.
Dodaj mąkę, sól oraz cukier i wyrób gładkie ciasto.
Całość przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw na ok 1,5 godziny w spokojne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto przełóż do formy (najlepsze są gliniane lub ceramiczne) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi oraz siemieniem lnianym. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Wierzch ciasta posmaruj białkiem, a następnie posyp płatkami owsianymi i siemieniem lnianym. Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz przez godzinę.
Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i odstaw do ostudzenia lub zostaw w wyłączonym piekarniku do powolnego przestudzenia.

Autor: Agnieszka Maciąg