Chleb zmieniający życie – poznaj fantastyczny przepis na super-zdrowy chleb, autorstwa Pauliny Gruszeckiej. To chleb pełen naturalnych składników, takich jak: nasiona chia, ziarna słonecznika, siemię lniane i – lubiane przez wszystkich – bakalie!
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 185°C. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mokre wlać do suchych i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na około 2 godziny, aby suche składniki dobrze wciągnęły płyn. Keksówkę wysmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć ciasto. Porządnie ugnieść je palcami, by wypełniło wszelkie luki i wolne miejsca. Wierzch wygładzić. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Chleb będzie gotowy, gdy, stukając w niego, usłyszycie głuchy dźwięk. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wystudzony wyciągnąć z foremki i pozostawić na noc bez krojenia. To bardzo ważne – dzięki temu chleb będzie się łatwo kroił i unikniemy kruszenia. Najlepiej kroi się cienkim, ostrym nożem.
Autor przepisu i zdjęcia: Paulina Gruszecka