W Tłusty Czwartek mamy dla Was przepis na pyszne pączki serowo-kukurydziane. Lekko chrupiąca skórka, złocisty miąższ i subtelnie słodki smak sprawią, że będziecie za nimi szaleć. Tajemnica ich doskonałego smaku kryje się w sposobie smażenia – należy je smażyć na średnim ogniu, by dobrze upiekły się w środku, i by skórka się nie spaliła. Przepis jest prosty, a efekt grzechu warty, więc do dzieła!
Sposób przygotowania:
Ubij mikserem jajka z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Zmniejsz obroty i dodawaj do niej rozkruszony widelcem serek. Następnie dodawaj stopniowo do masy mąkę kukurydzianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i łyżeczkę spirytusu. Do gotowej masy dorzuć na koniec rodzynki i wymieszaj. Ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się z niego formować małe pączki. Jeśli jest zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki. Pączki smaż w garnku na rozgrzanym oleju kokosowym, na średnim ogniu, obracaj, aby upiekły się z każdej strony. Wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć olej. Usmażone i wystudzone pączki możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!