Pieczony pstrąg w soli morskiej gruboziarnistej Sante

Lista składników

Pieczony pstrąg w soli morskiej gruboziarnistej Sante

Macie ochotę na wykwintne danie? Pstrąg pieczony w soli to uczta dla podniebienia! Dzięki soli gruboziarnistej Sante będzie kruchy, aromatyczny i delikatny! Pieczenie w soli to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie doskonałej ryby. A więc do dzieła!

Sposób przygotowania:

Wypatroszone pstrągi spłukać wodą i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Sól morską gruboziarnistą Sante wymieszać z odrobiną wody, aż zacznie się zbrylać. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać 1/3 przygotowanej soli i lekko ugnieść. Na sól wyłożyć pstrągi jeden obok drugiego. Do środka każdej ryby włożyć świeżą gałązkę tymianku; środek posypać pieprzem. Można dodać odrobinę masła. Resztą soli dokładnie przykryć pstrągi i lekko docisnąć. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać i rozbić nożem powstałą skorupę solną. Pstrągi skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką kolendry.

Smacznego!