Pierogi z nadzieniem z hummusu z papryką (na ostro)

Lista składników

Przygotowanie:

  1. Na przygotowaną stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej. Następnie wlewamy szklankę gorącej, przegotowanej wody i wyrabiamy ciasto (jeśli ciasto jest za gorące, na początku polecam wymieszać je łyżką). Aby ciasto nam się nie kurczyło podczas wałkowania możemy zawinąć je w folię i odłożyć na 30 minut (nie jest to  jednak konieczne).
  2. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwie z nich odkładamy na bok, a jeden rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Następnie wycinamy kółka (możemy to zrobić od szklanki lub przy pomocy specjalnej wykrawaczki do pierogów). Na środku układamy łyżeczkę hummusu oraz 1/3 łyżeczki serka ricotta. Pierogi układamy z boku na stolnicy/blacie. Następnie każdą partię umieszczamy w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi powinny gotować się ok 3 minuty. Pierogi podajemy z masełkiem lub masłem i podsmażoną cebulką.