Płatki owsiane, otręby i siemię zalać gorącą wodą, odstawić na 10 min. Tymczasem pokroić drobno cebulę, zeszklić na oliwie z posiekanym ząbkiem czosnku, dodać mrożony lub porwany na kawałki szpinak, poddusić, przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Do namoczonych składników dodać wodę, mąkę kukurydzianą, wymieszać i połączyć ze szpinakiem. Smażyć na oliwie 2-3 min. z każdej strony, można położyć na wierzch ser, jeszcze chwilę potrzymać na ogniu, aby lekko się rozpuścił, polać ketchupem.
Placki owsiano-kukurydziane ze szpinakiem
Lista składników
- Płatki owsiane - 1 szklanka
- Siemię Lniane - 4 łyżki
- Otręby żytnie - 1 łyżka
- MĄKA KUKURYDZIANA - 3/4 szklanki
- Sól Morska Jodowana - do smaku
- szpinak mrożony lub świeży - 1 kostka lub 200 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- Pieprz - do smaku
- Gałka muszkatołowa - do smaku
- ketchup - wedle uznania
- Oliwa z oliwek - do smażenia
