Przygotowanie masy:
- W dużym garnku gotujemy dużą ilość wody. Kiedy woda nam się zagotuje dodajemy mak i dalej gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut.
- W czasie, kiedy mak się gotuje, żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 5 minut. Olej kokosowy rozpuszczamy w małym rondelku. Orzechy oraz migdały siekamy na drobne kawałki, a żurawinę odcedzamy i również kroimy.
- Ugotowany mak odcedzamy i mielimy dwukrotnie (przy użyciu maszynki do mielenia lub blendera).
- Do zmielonego maku dodajemy wszystkie składniki i porządnie mieszamy.
Przygotowanie ciasta:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Foremkę (o wielkości ok. 22x26cm) smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego. Banany blendujemy i dodajemy sok z cytryny. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, a jabłko ścieramy na tarce.
- Do miski z bananami dodajemy rozpuszczony olej, starte jabłko, masę makową, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt migdałowy oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy na blachę i pieczemy przez 45 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy je do ostudzenia.
- W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem kokosowym dokładnie wszystko mieszając. Gotową polewą oblewamy ostudzone ciasto i posypujemy orzechami oraz migdałami. Gotowe!