Przepis na makowiec

Lista składników

  • Żurawina wielkoowocowa - 1/2 szklanki
  • ORZECHY WŁOSKIE - 1/2 szklanki
  • Migdały blanszowane w płatkach Sante - 1/2 szklanki
  • Masło orzechowe GO ON smooth 500g - 2-3 łyżki
  • Mak - 500 g
  • Olej kokosowy - 5 łyżek
  • Syrop z agawy lub miód - 3/4 szklanki
  • Sok z pomarańczy - 1 szt
  • Skórka z pomarańczy - 1/2 szt
  • Rum - 4 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Banan - 2 szt
  • Sok z cytryny - 1/2 szklanki
  • Olej kokosowy - 1/4 szklanki
  • Jabłko - 1 duże
  • Masa makowa - 4 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 1/3 szklanki
  • Ekstrakt migdałowy (opcjonalnie) - 1/2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Czekolada - 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie masy:

  1. W dużym garnku gotujemy dużą ilość wody. Kiedy woda nam się zagotuje dodajemy mak i dalej gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut.
  2. W czasie, kiedy mak się gotuje, żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 5 minut. Olej kokosowy rozpuszczamy w małym rondelku. Orzechy oraz migdały siekamy na drobne kawałki, a żurawinę odcedzamy i również kroimy. 
  3. Ugotowany mak odcedzamy i mielimy dwukrotnie (przy użyciu maszynki do mielenia lub blendera).
  4. Do zmielonego maku dodajemy wszystkie składniki i porządnie mieszamy. 

Przygotowanie ciasta:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Foremkę (o wielkości ok. 22x26cm) smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego. Banany blendujemy i dodajemy sok z cytryny. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, a jabłko ścieramy na tarce. 
  2. Do miski z bananami dodajemy rozpuszczony olej, starte jabłko, masę makową, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt migdałowy oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy na blachę i pieczemy przez 45 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy je do ostudzenia.
  3. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem kokosowym dokładnie wszystko mieszając. Gotową polewą oblewamy ostudzone ciasto i posypujemy orzechami oraz migdałami. Gotowe!