Sernik zawsze smakuje! Najbardziej z quinoa i masłem orzechowym GO ON. Przepis idealny jest na bankiety i rodzinnie uroczystości.
Sposób przygotowania:
Do blendera wsypujemy 130 g orzechów (włoskie oraz laskowe), 50g daktyli, 2 łyżki kakao, 2 łyżki oleju kokosowego. Następnie wszystko dokładnie blendujemy. Uzyskaną masę rozprowadzamy w tortownicy. W tym czasie gotujemy 240g quinoa (komosa ryżowa) na małym ogniu przez 25 min. Do ugotowanej kaszy dodajemy 4 łyżki masła orzechowego oraz 4 łyżki miodu jako kolejną warstwę w tortownicy. Powstałe ciasto dobrze wymieszać łyżką oraz zblendować.
Następnie rozpuścić w garnku 2 łyżki oleju kokosowego i wsypać 550g pokrojonych śliwek oraz 2 łyżki miodu i 2 łyżeczki cynamonu. Mieszać do osiągnięcia jednolitej masy i następnie wystudzić.
Trzecią wartstwę położyć na wierzch ciasta a następnie udekorować śliwkami oraz orzechami. Gotowe ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!:)
Autor zdjęcia i przepisu Karolina Arak