Jakie płatki zbożowe wybierać? Owsiane, kukurydziane, czy ryżowe?

Jakie płatki zbożowe wybierać

Płatki owsiane, płatki kukurydziane, płatki ryżowe – które wybrać? Jakie mają właściwości? Płatki zbożowe to bogactwo błonnika, wielu minerałów, niezbędnych witamin i związków bioaktywnych. Dostarczają węglowodanów – owsianka czy jaglanka to zastrzyk energii niezbędnej o poranku. I są pyszne! Jak wybrać zdrowe płatki zbożowe? Czy mogą zastąpić płatki śniadaniowe z dodatkiem witamin?

Płatki owsiane – dieta i ich właściwości

Płatki owsiane właściwości korzystne dla zdrowia zawdzięczają przede wszystkim błonnikowi, białku i węglowodanom. Owies, z którego są produkowane, to jedno z najzdrowszych zbóż. Jest rekordzistą, jeśli chodzi o zawartość błonnika i wchodzących w jego skład beta-glukanów, które obniżają cholesterol. Białko owsa ma wysoką wartość biologiczną, zawiera 7 z 10 aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm nie potrafi wytworzyć i muszą być dostarczane z jedzeniem. Niewielkie ziarenka owsa to skarbnica przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnychDowiedz się więcej>

  1. BETA-GLUKANY – NIŻSZY CHOLESTEROL. Spośród wszystkich płatków zbożowych zawierają najwięcej beta‑glukanów, choć rekordzistami pod względem zawartości beta-glukanów są otręby owsiane. Beta-glukany stanowią część błonnika rozpuszczalnego. Pamiętaj, że tylko błonnik z owsa (oraz błonnik z jęczmienia) ma właściwości obniżania cholesterolu.

Jak beta-glukany obniżają poziom cholesterolu?

  • zwiększają usuwanie kwasów żółciowych, które wątroba wytwarza z cholesterolu
  • ograniczają wchłanianie cholesterolu w jelicie.

2. BIAŁKO – ODBUDOWA MIĘŚNI. Płatki owsiane mają najwięcej białka spośród wszystkich płatków zbożowych. Organizm każdego dnia zużywa białka ustrojowe i syntetyzuje nowe, ale by ten proces zachodził prawidłowo, należy dostarczać codziennie w diecie białko. Zdrowa osoba powinna spożywać je w ilości 0,8-1 g/kg masy ciała. Wraz ze wzrostem aktywności fizycznej zwiększa się zapotrzebowanie na białko nawet do 2 g/kg masy ciała w przypadku sportu wyczynowego.

3. WĘGLOWODANY – ENERGIA OD RANA! Płatki owsiane są źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii niezbędnej każdego dnia. Potrzebujemy węglowodanów nie tylko po to, by „mieć siłę”. Są niezbędne, aby organizm prawidłowo przyswajał białko i inne składniki odżywcze. Dzięki węglowodanom utrzymana jest prawidłowa czynność jelit oraz równowaga mikroflory jelitowej.

4. WITAMINY I MINERAŁY – płatki owsiane są źródłem witamin: E, tiaminy i kwasu foliowego, oraz składników mineralnych: fosforu, magnezu, cynku, miedzi, potasu, żelaza. Składniki te wywierają korzystny wpływ na funkcje układu sercowo‑naczyniowego i prawidłowe przewodzenie impulsów w układzie nerwowym.

Interesuje Cię zdrowa dieta? Płatki owsiane wraz z innymi produktami zbożowymi są istotnym elementem Piramidy Zdrowego Żywienia i powinny znaleźć się w Twoim menu. Magdalena Leonkiewicz, dietetyk Sante radzi: „Spośród produktów zbożowych wybieraj te, które poza walorami smakowymi posiadają właściwości prozdrowotne, co wiąże się z wysoką zawartością błonnika i składników mineralnych w zewnętrznej okrywie ziaren zbóż”.

Dlaczego warto wybrać płatki owsiane Sante?

Płatki owsiane SANTE występują w dwóch odmianach:

Właściwości płatków owsiaych Sante

Płatki owsiane Sante

Płatki żytnie – dieta dla zdrowia

Żyto, z którego wytwarzane są płatki żytnie, jest często nazywane „zbożem profilaktycznym”. Wyróżnia się wysoką zawartością lignanów, czyli naturalnych składników o właściwościach antybakteryjnych i antyoksydacyjnych. Dostarcza błonnika pokarmowego, który wspiera czynności perystaltyczne jelit i przeciwdziała zaparciom. Jest bogate w biologicznie czynne związki fenolowe, które biorą udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych, obniżają ryzyko nowotworów piersi i prostaty, a także przeciwdziałają chorobie wieńcowej. Żyto dostarcza także kwasu foliowego i składników mineralnych. Znajdziesz w nim: potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź.

  1. BŁONNIK – w płatkach żytnich znajduje się błonnik wspierający pracę układu pokarmowego. Błonnik to substancja roślinna, która nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym. To dlatego dawniej sądzono, że jest bezużyteczny, a jest zupełnie odwrotnie! Błonnik pokarmowy to najlepsza miotła fizjologiczna, jaką można sobie wyobrazić. Wchłania wodę, toksyny, niestrawione resztki, które w tej postaci łatwiej i szybciej wędrują przez przewód pokarmowy. Dzięki temu błonnik skutecznie zapobiega zaparciom oraz wzdęciom. Błonnik jest ważny także dlatego, że obniża wartość energetyczną pokarmów oraz ich ładunek glikemiczny. A ponadto błonnik odchudzanie czyni prostszym, bo – jedząc produkty z błonnikiem – dłużej czujemy się najedzeni.
  2. KWAS FOLIOWY (witamina B9) – to witamina nie tylko dla kobiet w ciąży lub planujących macierzyństwo. Potrzebuje go każdy człowiek bez względu na wiek i płeć. Kwas foliowy poprawia odporność organizmu, jest potrzebny do produkcji krwinek czerwonych, a nawet pomaga walczyć z depresją! Stres, zmęczenie, bezsenność – łatwiej je zwalczyć z kwasem foliowym!  Dowiedz się, dlaczego kwas foliowy to element zdrowej diety>
  3. MINERAŁY – potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź

 Składniki te są niezbędne do prawidłowego skurczu mięśni, funkcjonowania układu nerwowego oraz utrzymania wysokiej odporności organizmu. Magdalena Leonkiewicz, dietetyk Sante radzi: „Warto pamiętać, że produkty zbożowe to nie tylko źródło energii w postaci węglowodanów, ale również bogactwo składników mineralnych, które możemy dostarczyć wraz z produktami z pełnego ziarna żyta, owsa czy jęczmienia”. Dowiedz się, dlaczego pełne ziarno jest bogatsze w składniki odżywcze>

Dlaczego warto wybrać płatki żytnie Sante?
Płatki kukurydziane – dieta

Płatki kukurydziane (ang. cornflakes) to lekkostrawny produkt uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Zalane mlekiem lub napojem roślinnym, świetnie smakują i wspaniale chrupią. Ale warto docenić je również za właściwości odżywcze. Płatki kukurydziane są przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych dostarczających energii oraz błonnika.

  1. WĘGLOWODANY – MOC BĘDZIE Z TOBĄ! Płatki kukurydziane zawierają najwięcej węglowodanów z wszystkich płatków zbożowych. Jeśli przed Tobą intensywny dzień, klasyczne śniadanie z płatkami kukurydzianymi będzie świetnym wyborem. Węglowodanów, które stanowią energię dla mózgu i mięśni, potrzebują wszyscy:
    • uczniowie i pracownicy umysłowi, żeby dobrze się myślało!
    • osoby aktywne fizycznie i sportowcy – by mieć moc!
    • osoby starsze – by doładowywać akumulatory!
  2. BŁONNIK – błonnik pokarmowy to pomoc dla jelit, lepsze trawienie, dłuższe poczucie sytości. Enzymy trawienne nie rozkładają błonnika; przechodząc przez przewód pokarmowy zabiera ze sobą toksyny i resztki metabolitów. Jeśli systematycznie, każdego dnia i tygodnia dostarczasz do organizmu błonnik, który powoduje szybsze wydalanie, to zarazem oznacza, że oddziaływanie szkodliwych substancji na przewód pokarmowy trwa znacznie krócej niż w przypadku diety ubogiej w błonnik. Według naukowców, w perspektywie lat jest to bardzo znacząca różnica, ponieważ im krótszy czas przebywania toksyn w przewodzie pokarmowym, tym mniejsze ryzyko chorób nowotworowych.

Dlaczego warto wybrać płatki kukurydziane Sante?

Dlaczego warto wybrać płatki kukurydziane Sante? 

 

Płatki fitness a dieta

Na rynku są dostępne płatki mające w nazwie słowo FITNESS lub FIT, co wzbudza czasem kontrowersje. Wielu konsumentów uważa, że taka nazwa oznacza, że płatki odchudzają, podczas gdy – ich zdaniem – wcale nie odchudzają. To nieporozumienie, bo słowo FIT znaczy „być wysportowanym”, „być zdrowym”, „być uśmiechniętym”, zaś bycie FIT to prowadzenie aktywnego stylu życia w połączeniu ze zbilansowaną dietą. Z tego względu osoby spożywające produkty FIT są zazwyczaj szczupłe, samo słowo FIT nie oznacza jednak diety odchudzającej czy odchudzającego produktu. Nazwa FIT na etykiecie stanowi, zgodnie z rozporządzeniem (UE) Nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, oświadczenie zdrowotne o nieswoistych korzyściach. Dowiedz się więcej>

Dlaczego warto wybrać płatki FITNESS Sante?

Płatki Fitness zostały wyróżnione przez międzynarodową agencję Mintel za innowacyjność. Na czym polega? Płatki Fitness są słodkie, choć nie mają cukru dodanego. Subtelnie słodki smak zawdzięczają sokom owocowym, którymi są oblane. Zachwycają za to bogactwem owoców suszonych i liofilizowanych, które nadają im słodki smak. Zawierają rekordową ilość pełnego ziarna: 95,5-96,5% w zależności od smaku. Sante Fitness to płatki bez pszenicy – produkt to mieszanka pełnoziarnistych płatków jęczmiennych i ryżowych. Dzięki temu są skarbnicą minerałów: żelaza, fosforu i cynku. Wymarzony skład i smak dla aktywnych kobiet, które chcą cieszyć się witalnością od samego rana!

Płatki śniadaniowe bez cukru

  • 100% składników pochodzenia naturalnego
    • bez substancji konserwujących
    • bez wzmacniaczy smaku (w tym glutaminianów)
    • bez sztucznych aromatów i barwników
    • bez emulgatorów i substancji spulchniających.
  • rekordowa ilość składników pełnoziarnistych – 95,5-96,5%
  • bez dodatku cukru
  • bez dodatku pszenicy
  • bez dodatku soli
  • źródło: żelaza, fosforu i cynku. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości*.
  • wysoka zawartość błonnika
  • niska zawartość tłuszczu

Płatki na diecie – jakie wybrać?

W zależności od preferencji, stosowanej diety, problemów zdrowotnych możesz wybierać spośród mnóstwa produktów zbożowych. Kieruj się zawartością błonnika i składników mineralnych, obecnością glutenu czy lekkostrawnością płatków.

Płatki owsiane – dieta w chorobach układu krążenia 

Płatki kukurydziane – dieta bezglutenowa

Płatki żytnie – dieta bogato błonnikowa (bogato resztkowa)

Płatki orkiszowe – dieta wzmacniająca odporność

Płatki jaglane – dieta odkwaszająca

Płatki ryżowe – dieta lekkostrawna

Dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu, chorobą niedokrwienną serca, podwyższonym ciśnieniem krwi.

Dla osób chorujących na celiakię lub z nietolerancją glutenu, dla osób z chorobami autoimmunologicznymi, dla osób na diecie lekkostrawnej Dla osób, które mają problemy z zaparciami, w profilaktyce chorób nowotworowych układu pokarmowego Dla osób z osłabioną odpornością, podatnych na infekcje, mających problemy ze skórą, włosami i paznokciami. Dla osób mających zakwaszony organizm, przewlekle zmęczonych, bólami stawów.

Dla osób z chorobami układu pokarmowego oraz problemami trawiennymi

 

Przeczytaj także