Cukier – fakty i mity - ArtykułyCzym jest cukier? Jakie są rodzaje cukru? Czy cukier szkodzi? Jakie są zamienniki cukru? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w tych artykułach. Dowiecie się z nich również, jaka jest rola cukru w organizmie człowieka i dlaczego jest niezbędny. Poznacie różnice między glukozą i fruktozą, i to, w jaki sposób organizm reaguje na te dwa rodzaje cukru. Znajdziecie tu informacje o zamiennikach cukru i właściwościach ksylitolu czy miodu. Podpowiemy również, jak ograniczyć spożycie cukru, proponując produkty bez dodatku cukru oraz przepisy na pomysły na przepisy fit.
Czym jest cukier? Jakie są rodzaje cukru? Czy cukier szkodzi? Jakie są zamienniki cukru? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w tych artykułach. Dowiecie się z nich również, jaka jest rola cukru w organizmie człowieka i dlaczego jest niezbędny. Poznacie różnice między glukozą i fruktozą, i to, w jaki sposób organizm reaguje na te dwa rodzaje cukru. Znajdziecie tu informacje o zamiennikach cukru i właściwościach ksylitolu czy miodu. Podpowiemy również, jak ograniczyć spożycie cukru, proponując produkty bez dodatku cukru oraz przepisy na pomysły na przepisy fit.
Fruktoza w postaci syropów: fruktozowego, fruktozowo-glukozowego, glukozowo-fruktozowego, jest dodawana do większości produktów spożywczych: ciastek, cukierków, napojów, a nawet do wędlin i ...
Zastanawiasz się, czym zastąpić cukier? To dobrze. Nadużywanie cukru jest niekorzystne dla organizmu. Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do insulinooporności [link do nowego art.] cukrzycy ...
Cukier w żywności to pułapka, w którą często wpadamy. Nie jesz słodyczy, co z tego? Cukier w produktach, takich jak: napoje, jogurty, sosy do makaronu, stanowi niestety ich dużą część. Czy cukier ...
Wygląda i smakuje jak cukier, a ma 40% mniej kalorii niż cukier. Ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez użycia insuliny – to znakomity naturalny słodzik dla osób chorych na ...