Jedz zdrowo

Fruktoza w postaci syropów: fruktozowego, fruktozowo-glukozowego, glukozowo-fruktozowego, jest dodawana do większości produktów spożywczych: ciastek, cukierków, napojów, a nawet do wędlin i ...
Napoje roślinne – zamiennik mleka krowiego – to produkty wybierane często przez osoby,  które mają nietolerancję laktozy. Napoje sojowe jako źródło białka stanowią alternatywę dla białka ...
Produkty proteinowe – czy są zdrowe
Produkty proteinowe to inaczej produkty wysokobiałkowe. Białko, oprócz węglowodanów i cukrów, jest jednym z trzech makroskładników. Odgrywa rolę podstawowego budulca w organizmie i odpowiada ...
Zamienniki cukru – czym zastąpić cukier
Zastanawiasz się, czym zastąpić cukier? To dobrze. Nadużywanie cukru jest niekorzystne dla organizmu. Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do insulinooporności [link do nowego art.] cukrzycy ...
Nietolerancja laktozy – objawy, przyczyny, dieta
Nietolerancja laktozy to bardzo często spotykana nietolerancja pokarmowa, potocznie zwana uczuleniem na laktozę. Związana jest z laktazą, enzymem odpowiedzialnym za rozkład laktozy. Dowiedz się, ...
Co przyrządzić na Halloween? Dania z dynią, a może straszliwie szybkie przekąski? Jeśli zamierzasz świętować 31 października, poznaj nasze pomysły na hallowenowe przekąski zamiast zwykłych ...
zdrowe orzechy Sante
Kiedyś uważano, że orzechy są bardzo kaloryczne i należy je wyeliminować z diety odchudzającej. Ten mit pokutuje do dziś, a jak jest naprawdę? Czy orzechy tuczą? A może orzechy pomagają zrzucić ...
Pewnie słyszeliście o tym, że nadmiar białka prowadzi do uszkodzenia nerek. Pogląd ten jest dość powszechny, ale czy ma uzasadnienie w badaniach naukowych? Czy dieta wysokobiałkowa, którą często ...
Glutation to temat numer jeden w najnowszych publikacjach naukowych – jest bohaterem ponad 80 000 prac medycznych. Jako podstawowy czynnik zdrowia już dawno zdetronizował cholesterol i witaminy. ...
Dieta_bezglutenowa_Sante_Przepisy
Nadwrażliwość na gluten to plaga ostatnich lat. Zjawisko to dotyczy całego świata i nie jest związane z wrodzoną nietolerancją glutenu, jaką jest celiakia. Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, ...