Kontuzje zdarzają się każdemu. Jednak nie każdy wie, że zdrowa dieta wspomaga regenerację. Jak przyśpieszyć leczenie urazów? Co jeść po złamaniu czy zerwaniu ścięgna? Poznaj porady dietetyka i ...
Jedz zdrowo
Fruktoza w postaci syropów: fruktozowego, fruktozowo-glukozowego, glukozowo-fruktozowego, jest dodawana do większości produktów spożywczych: ciastek, cukierków, napojów, a nawet do wędlin i ...
Napoje roślinne – zamiennik mleka krowiego – to produkty wybierane często przez osoby, które mają nietolerancję laktozy. Napoje sojowe jako źródło białka stanowią alternatywę dla białka ...
Produkty proteinowe to inaczej produkty wysokobiałkowe. Białko, oprócz węglowodanów i cukrów, jest jednym z trzech makroskładników. Odgrywa rolę podstawowego budulca w organizmie i odpowiada ...
Zastanawiasz się, czym zastąpić cukier? To dobrze. Nadużywanie cukru jest niekorzystne dla organizmu. Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do insulinooporności [link do nowego art.] cukrzycy ...
Zdrowa żywność, produkty BIO, bioactive, fit, eko, organic – producenci prześcigają się w oznaczaniu swoich produktów, a na ulicach i w Internecie coraz częściej spotykamy sklep ekologiczny lub ...
Nietolerancja laktozy to bardzo często spotykana nietolerancja pokarmowa, potocznie zwana uczuleniem na laktozę. Związana jest z laktazą, enzymem odpowiedzialnym za rozkład laktozy. Dowiedz się, ...
Insulinooporność to brak wrażliwości organizmu na insulinę i wynikający stąd problem z jej przyswajaniem. Czym jest insulina i dlaczego ten hormon jest tak ważny dla zdrowia? Dowiedz się, jakie ...
Dieta ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Bardzo wiele witamin i składników mineralnych zostało przebadanych pod kątem wpływu na naszą odporność. Które z ...
Co przyrządzić na Halloween? Dania z dynią, a może straszliwie szybkie przekąski? Jeśli zamierzasz świętować 31 października, poznaj nasze pomysły na hallowenowe przekąski zamiast zwykłych ...
Kiedyś uważano, że orzechy są bardzo kaloryczne i należy je wyeliminować z diety odchudzającej. Ten mit pokutuje do dziś, a jak jest naprawdę? Czy orzechy tuczą? A może orzechy pomagają zrzucić ...
Batony białkowe to szybka przekąska, po którą często sięgają sportowcy, osoby aktywne fizycznie i osoby na diecie odchudzającej. Natomiast „zwykli ludzie” mają czasem wątpliwości: Czy baton nie ...
Pewnie słyszeliście o tym, że nadmiar białka prowadzi do uszkodzenia nerek. Pogląd ten jest dość powszechny, ale czy ma uzasadnienie w badaniach naukowych? Czy dieta wysokobiałkowa, którą często ...
Sól himalajska, sól jodowana, sól morska, sól niskosodowa, sól potasowa, sól kamienna – na rynku jest wiele rodzajów soli. Ale czy każda tak samo wspiera równowagę sodu i potasu, od której zależy ...
Dlaczego zażywanie sztucznych witamin może bardziej zaszkodzić niż pomóc?
Glutation to temat numer jeden w najnowszych publikacjach naukowych – jest bohaterem ponad 80 000 prac medycznych. Jako podstawowy czynnik zdrowia już dawno zdetronizował cholesterol i witaminy. ...
Nadwrażliwość na gluten to plaga ostatnich lat. Zjawisko to dotyczy całego świata i nie jest związane z wrodzoną nietolerancją glutenu, jaką jest celiakia. Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, ...
Łapiesz często infekcje? Masz obniżoną odporność?
Otręby owsiane mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu dzięki wysokiej zawartości beta‑glukanów czyli błonnika rozpuszczalnego. Czy wszystkie otręby owsiane mają te właściwości? Jak odróżnić ...