Ostropest plamisty – dla zdrowej wątroby

Ostropest plamisty stymuluje produkcję glutationu – najważniejszego naturalnego antyoksydantu, detoksykanta i stymulatora odporności, niezbędnego w organizmie. Zawiera sylimarynę, która sama jest antyoksydantem, a ponadto regeneruje komórki wątroby i chroni je przed szkodliwym działaniem toksyn i alkoholu. Ostropest plamisty dzięki zawartości sylimaryny łagodzi dolegliwości żołądka i wątroby wywołane długotrwałym przyjmowaniem leków. To prawdziwy fenomen ziołolecznictwa znany […]

Dieta o niskim indeksie glikemicznym

Niski indeks glikemiczny i niski ładunek glikemiczny stosowanej diety to ważny czynnik profilaktyki cukrzycy, insulinooporności, chorób serca i nowotworów. Powolne przyswajanie węglowodanów to wolny wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku i mniejszy wyrzut insuliny. A mniejsze wahania cukru i insuliny to także sposób na zapobieganie  napadom głodu i senności po posiłku. Dieta oparta o […]

Ksylitol Skarby Ziemi Sante 250g

Wygląda i smakuje jak cukier, a ma 40% mniej kalorii niż cukier. Ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez użycia insuliny – to znakomity naturalny słodzik dla osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. Jest słodki, a zapobiega próchnicy i poprawia mineralizację szkliwa. Jest także prebiotykiem i wspiera mikroflorę jelit, niezbędną dla dobrego trawienia i […]

Soja dla zdrowia!

Soja zawiera białko o wysokiej wartości biologicznej, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz mnóstwo witamin i minerałów. Substancje zawarte w soi zapobiegają miażdżycy i osteoporozie. Spożywanie soi i produktów sojowych łagodzi dolegliwości menopauzy. Napoje sojowe to znakomite uzupełnienie zdrowej diety i alternatywna dla osób z alergią na białko mleka krowiego i nietolerancją laktozy. Soja – właściwości i […]

Inulina - prebiotyk dobry na wszystko

Inulina to naturalny prebiotyk – stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zapaleniom, wrzodom i nowotworom. Obniża glikemię po posiłku i ułatwia redukcję masy ciała. Poprawia przyswajanie minerałów. Inulina to składnik funkcjonalny żywności o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym. Co to jest inulina? Inulina […]

Kasza jaglana – o jej zaletach i właściwościach

Jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę. Nie zawiera glutenu. Dostarcza organizmowi krzemu, odpowiadającego za zdrowe stawy, mocne włosy i paznokcie, oraz prawidłową przemianę materii. Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Można ją podawać na wiele sposobów i za każdym razem jest pyszna! Poznaj zalety kaszy jaglanej! Kasza […]