Glukoza kontra fruktoza-rozróżniaj węglowodany

Baton proteinowy GO ON ma w składzie białko serwatkowe WPC 80, węglowodany i witaminę B12 niezbędne w czasie i po wysiłku. Syrop glukozowy, który zawiera, jest całkowicie wolny od fruktozy – obecna w nim glukoza dostarcza energii natychmiast. Inne zalety batona GO ON to wysoka zawartość błonnika i dodatek inuliny – w trosce o Twój […]

Masło orzechowe Sante

Masło orzechowe ważnym elementem diety odchudzającej? Trudno w to uwierzyć, biorąc pod uwagę obecne w świadomości społecznej mity. Jednak gdy je odrzucimy i weźmiemy pod uwagę fakty, potwierdzane w ostatnich latach przez środowisko uniwersyteckie, wówczas związki masła orzechowego z dietą nie będą już tak odległe. Cudownej diety nie ma Między bajki należy włożyć opowieści o […]

Kasza do gotowania: sypka czy w woreczku?

Kasze to produkty pełnoziarniste i naturalne źródło błonnika, białka, witamin z grupy B i wielu minerałów: magnezu, żelaza, fosforu, cynku, miedzi i manganu. Gotowane w foliowych woreczkach nie tylko tracą cenne minerały, lecz także absorbują z folii spożywczej toksyczny bisfenol‑A (BPA), który zaburza pracę układu nerwowego, uszkadza wątrobę i zaburza gospodarkę hormonalną. Dlaczego nie warto […]

Sól morska Sante

Bez soli nie ma życia! Zawarty w niej sód reguluje prawidłowe nawodnienie organizmu, wpływa na przekazywanie impulsów nerwowych i transport energii do każdej komórki ciała. Sól wspomaga proces trawienia i reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest niezastąpiona w kuchni – to ceniona przyprawa podkreślająca smak potraw i naturalna, antybakteryjna substancja konserwująca. Ale nie każda sól ma taką […]

Dieta oczyszczająca Sante

Chcesz mieć lepsze samopoczucie, pozbyć się zmęczenia i czuć lekkość w żołądku? Zastosuj łagodną dietę oczyszczającą, dzięki której oczyścisz organizm, uregulujesz przemianę materii i poczujesz się lepiej. Dieta oczyszczająca stymuluje naturalne procesy detoksykacji, które zachodzą w wątrobie, nerkach, jelitach i skórze. A potem zmień swoje nawyki żywieniowe, by cieszyć się znakomitym samopoczuciem i mieć wiele […]

Amarantus - zboże XXI wieku

Amarantus zawiera 5 razy więcej żelaza niż szpinak. Jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej. Dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i skwalenu, obniżających poziom cholesterolu. Jest naturalnie bezglutenowy. Zawiera antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Nasiona amarantusa to prawdziwa bomba prozdrowotna – obowiązkowy element zdrowej diety. Białko o wysokiej wartości biologicznej […]

Ostropest plamisty – dla zdrowej wątroby

Ostropest plamisty stymuluje produkcję glutationu – najważniejszego naturalnego antyoksydantu, detoksykanta i stymulatora odporności, niezbędnego w organizmie. Zawiera sylimarynę, która sama jest antyoksydantem, a ponadto regeneruje komórki wątroby i chroni je przed szkodliwym działaniem toksyn i alkoholu. Ostropest plamisty dzięki zawartości sylimaryny łagodzi dolegliwości żołądka i wątroby wywołane długotrwałym przyjmowaniem leków. To prawdziwy fenomen ziołolecznictwa znany […]

Dieta o niskim indeksie glikemicznym

Niski indeks glikemiczny i niski ładunek glikemiczny stosowanej diety to ważny czynnik profilaktyki cukrzycy, insulinooporności, chorób serca i nowotworów. Powolne przyswajanie węglowodanów to wolny wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku i mniejszy wyrzut insuliny. A mniejsze wahania cukru i insuliny to także sposób na zapobieganie  napadom głodu i senności po posiłku. Dieta oparta o […]

Ksylitol – zdrowa alternatywa dla zwykłego cukru

Wygląda i smakuje jak cukier, a ma 40% mniej kalorii niż cukier. Ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez użycia insuliny – to znakomity naturalny słodzik dla osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. Jest słodki, a zapobiega próchnicy i poprawia mineralizację szkliwa. Jest także prebiotykiem i wspiera mikroflorę jelit, niezbędną dla dobrego trawienia i […]

Soja dla zdrowia!

Soja zawiera białko o wysokiej wartości biologicznej, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz mnóstwo witamin i minerałów. Substancje zawarte w soi zapobiegają miażdżycy, osteoporozie, a nawet nowotworom. Spożywanie soi i produktów sojowych łagodzi dolegliwości menopauzy. Napoje sojowe to znakomite uzupełnienie zdrowej diety i alternatywna dla osób z alergią na białko mleka krowiego i nietolerancją laktozy. Soja – […]

Inulina - prebiotyk dobry na wszystko

Inulina to naturalny prebiotyk – stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zapaleniom, wrzodom i nowotworom. Obniża glikemię po posiłku i ułatwia redukcję masy ciała. Poprawia przyswajanie minerałów. Inulina to składnik funkcjonalny żywności o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym. Co to jest inulina? Inulina […]