Dieta dla zdrowia - ArtykułyZdrowa dieta – czyli jaka? Co jeść, a czego unikać? Jak dieta wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd? Jakie produkty powinny obowiązkowo pojawić się w zdrowym jadłospisie? Jak ułożyć zdrową dietę? Czy diety dla zdrowia mogą się różnić? Czy dieta odchudzająca może być zdrowa? A co z dietą wegetariańską – czy jest odpowiednia dla dzieci lub kobiet w ciąży? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszych artykułach o zdrowym odżywianiu.
Zdrowa dieta – czyli jaka? Co jeść, a czego unikać? Jak dieta wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd? Jakie produkty powinny obowiązkowo pojawić się w zdrowym jadłospisie? Jak ułożyć zdrową dietę? Czy diety dla zdrowia mogą się różnić? Czy dieta odchudzająca może być zdrowa? A co z dietą wegetariańską – czy jest odpowiednia dla dzieci lub kobiet w ciąży? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszych artykułach o zdrowym odżywianiu.
Lubimy słodkie smaki i łatwo przyzwyczajamy się do nadmiaru cukru – tak zaprogramowała nas natura. Produkty bez cukru uważamy za zdrowe, lecz niezbyt smaczne. Czy słusznie? I czy można jeść ...
Kwas foliowy? Ciąża! Tak, ale nie tylko! Kwasu foliowego potrzebują: dziecko i dorosły, kobieta i mężczyzna, leniuch i sportowiec. Wzmacnia odporność i wpływa na produkcję krwinek czerwonych. ...
Dieta wegańska to dieta bezmięsna, która – w przeciwieństwie do diety wegetariańskiej – nie zawiera nawet jaj i mleka. Przeciwnicy argumentują, że naraża na niedobór białka i witaminy B12. ...
Otręby owsiane mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu dzięki wysokiej zawartości beta‑glukanów czyli błonnika rozpuszczalnego. Czy wszystkie otręby owsiane mają te właściwości? Jak odróżnić ...
Chcesz mieć lepsze samopoczucie, pozbyć się zmęczenia i czuć lekkość w żołądku? Zastosuj łagodną dietę oczyszczającą, dzięki której oczyścisz organizm, uregulujesz przemianę materii i poczujesz ...
Niski indeks glikemiczny i niski ładunek glikemiczny stosowanej diety to ważny czynnik profilaktyki cukrzycy, insulinooporności, chorób serca i nowotworów. Powolne przyswajanie węglowodanów to ...
Soja zawiera białko o wysokiej wartości biologicznej, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz mnóstwo witamin i minerałów. Substancje zawarte w soi zapobiegają miażdżycy i osteoporozie. Spożywanie soi ...