Lubimy słodkie smaki i łatwo przyzwyczajamy się do nadmiaru cukru – tak zaprogramowała nas natura. Produkty bez cukru uważamy za zdrowe, lecz niezbyt smaczne. Czy słusznie? I czy można jeść zdrowo, a jednocześnie na słodko? Jak być fit, skoro półki sklepowe uginają się od dosładzanych produktów? Czy można znaleźć produkty, które nie zawierają ani grama […]
Artykuły w kategorii Dieta dla zdrowia
Kwas foliowy? Ciąża! Tak, ale nie tylko! Kwasu foliowego potrzebują: dziecko i dorosły, kobieta i mężczyzna, leniuch i sportowiec. Wzmacnia odporność i wpływa na produkcję krwinek czerwonych. Zapewnia dobry nastrój i odporność na stres. Zależą od niego pamięć, koncentracja i szybkość myślenia. Dlatego zadbaj o siebie już dziś, uzupełniając niedobory kwasu foliowego. Dbaj o siebie […]
Dieta wegańska to dieta bezmięsna, która – w przeciwieństwie do diety wegetariańskiej – nie zawiera nawet jaj i mleka. Przeciwnicy argumentują, że naraża na niedobór białka i witaminy B12. Zwolennicy argumentują, że białko zwierzęce z powodzeniem można zastąpić roślinnym, zaś warzywa i owoce dostarczą niezbędnych witamin. Jak jest naprawdę? Czy dieta wegańska jest dla wszystkich? […]
Otręby owsiane mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu dzięki wysokiej zawartości beta‑glukanów czyli błonnika rozpuszczalnego. Czy wszystkie otręby owsiane mają te właściwości? Jak odróżnić prawdziwe otręby owsiane od rozdrobnionych płatków owsianych? Jak wybrać te, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu? Wysokobłonnikowe otręby owsiane – skuteczna broń w walce z cholesterolem Prawdziwe, czyste otręby owsiane są produkowane dla […]
Chcesz mieć lepsze samopoczucie, pozbyć się zmęczenia i czuć lekkość w żołądku? Zastosuj łagodną dietę oczyszczającą, dzięki której oczyścisz organizm, uregulujesz przemianę materii i poczujesz się lepiej. Dieta oczyszczająca stymuluje naturalne procesy detoksykacji, które zachodzą w wątrobie, nerkach, jelitach i skórze. A potem zmień swoje nawyki żywieniowe, by cieszyć się znakomitym samopoczuciem i mieć wiele […]
Niski indeks glikemiczny i niski ładunek glikemiczny stosowanej diety to ważny czynnik profilaktyki cukrzycy, insulinooporności, chorób serca i nowotworów. Powolne przyswajanie węglowodanów to wolny wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku i mniejszy wyrzut insuliny. A mniejsze wahania cukru i insuliny to także sposób na zapobieganie napadom głodu i senności po posiłku. Dieta oparta o […]
Soja zawiera białko o wysokiej wartości biologicznej, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz mnóstwo witamin i minerałów. Substancje zawarte w soi zapobiegają miażdżycy i osteoporozie. Spożywanie soi i produktów sojowych łagodzi dolegliwości menopauzy. Napoje sojowe to znakomite uzupełnienie zdrowej diety i alternatywna dla osób z alergią na białko mleka krowiego i nietolerancją laktozy. Soja – właściwości i […]