Wszystkie - ArtykułyZdrowe odżywianie to sposób na zdrowie i dobre samopoczucie. Ale wiedza o dietach i żywieniu zmienia się na przestrzeni lat. Pojawiają się nowe odkrycia naukowe, dostępne stają się nowe produkty, popularność zyskuje żywność superfood i żywność funkcjonalna. Jak się w tym wszystkim nie pogubić? Jak oddzielić stereotypy o odżywianiu od rzetelnej wiedzy? Jak wybrać zdrowe produkty, a jakich unikać? Jak konstytuować zdrowe posiłki? Odpowiedzi znajdą Państwo w naszych artykułach, w których przedstawiamy aktualną wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Zapraszamy do lektury.
Zdrowe odżywianie to sposób na zdrowie i dobre samopoczucie. Ale wiedza o dietach i żywieniu zmienia się na przestrzeni lat. Pojawiają się nowe odkrycia naukowe, dostępne stają się nowe produkty, popularność zyskuje żywność superfood i żywność funkcjonalna. Jak się w tym wszystkim nie pogubić? Jak oddzielić stereotypy o odżywianiu od rzetelnej wiedzy? Jak wybrać zdrowe produkty, a jakich unikać? Jak konstytuować zdrowe posiłki? Odpowiedzi znajdą Państwo w naszych artykułach, w których przedstawiamy aktualną wiedzę na temat zdrowego odżywiania. Zapraszamy do lektury.
Kontuzje zdarzają się każdemu. Jednak nie każdy wie, że zdrowa dieta wspomaga regenerację. Jak przyśpieszyć leczenie urazów? Co jeść po złamaniu czy zerwaniu ścięgna? Poznaj porady dietetyka i ...
Fruktoza w postaci syropów: fruktozowego, fruktozowo-glukozowego, glukozowo-fruktozowego, jest dodawana do większości produktów spożywczych: ciastek, cukierków, napojów, a nawet do wędlin i ...
Produkty proteinowe to inaczej produkty wysokobiałkowe. Białko, oprócz węglowodanów i cukrów, jest jednym z trzech makroskładników. Odgrywa rolę podstawowego budulca w organizmie i odpowiada ...
Zastanawiasz się, czym zastąpić cukier? To dobrze. Nadużywanie cukru jest niekorzystne dla organizmu. Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do insulinooporności [link do nowego art.] cukrzycy ...
Zdrowa żywność, produkty BIO, bioactive, fit, eko, organic – producenci prześcigają się w oznaczaniu swoich produktów, a na ulicach i w Internecie coraz częściej spotykamy sklep ekologiczny lub ...
Insulinooporność to brak wrażliwości organizmu na insulinę i wynikający stąd problem z jej przyswajaniem. Czym jest insulina i dlaczego ten hormon jest tak ważny dla zdrowia? Dowiedz się, jakie ...
Dieta ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Bardzo wiele witamin i składników mineralnych zostało przebadanych pod kątem wpływu na naszą odporność. Które z ...
Batony białkowe to szybka przekąska, po którą często sięgają sportowcy, osoby aktywne fizycznie i osoby na diecie odchudzającej. Natomiast „zwykli ludzie” mają czasem wątpliwości: Czy baton nie ...
Pewnie słyszeliście o tym, że nadmiar białka prowadzi do uszkodzenia nerek. Pogląd ten jest dość powszechny, ale czy ma uzasadnienie w badaniach naukowych? Czy dieta wysokobiałkowa, którą często ...
Cukier w żywności to pułapka, w którą często wpadamy. Nie jesz słodyczy, co z tego? Cukier w produktach, takich jak: napoje, jogurty, sosy do makaronu, stanowi niestety ich dużą część. Czy cukier ...
Dieta w Hashimoto to pierwszy krok do polepszenia zdrowia. Możemy spowodować trwałą remisję choroby Hashimoto nawet w 3-6 miesięcy, zmieniając dietę i eliminując istotne przyczyny Hashimoto. ...
Zdrowe przekąski – które wybrać? Chipsy, ciastka, słodycze uginają się od ilości soli, cukru, tłuszczów i sztucznych dodatków. Zdrowa dieta, a przede wszystkim dieta na odchudzanie wyklucza ...